octubre 10, 2006


El sueño del pibede droom van een jochie"
Benefietdagen voor kinderen in Argentinië 2006
metconcert, tangosalons, workshops,dansdemonstraties, live muziek en kunstveilinghulpprojecten:
opvang van gehandicapte kinderen in de provincie Tucumánen een bakkerij+scholings+brood voor kinderen project in Fiorito BsAs
Door de organisaties, muzikanten, kunstenaars, dansers en docenten wordt belangeloos medewerking verleend.
Organisatie: Academia de Tango, Luna de Tango, Instituto Iberoamericano de Cultura en Stichting Argentijnse muziek

Sloppenwijken in ArgentiniëVolgens een notitie van de VN woont 31,9 % van de stadsbewoners in sloppenwijken. De favelas van Rio de Janeiro bijvoorbeeld tellen evenveel inwoners als Helsinki, de hoofdstad van Finland. Maar Latijns Amerika is tevens het gebied waar stadsontwikkeling stagneert of zelfs verslechtert. Alleen Brazilië en Mexico hebben goede projecten voor stadsontwikkeling.
De studie van de VN geeft aan dat in de ontwikkelingslanden de verstedelijking van de laatste decennia gepaard is gegaan met een gigantische uitbreiding van de sloppenwijken.
In plaats van centra van economische en culturele ontwikkeling zijn de grote steden synoniem geworden voor sloppenwijk, misdaad en armoede. Als er geen maatregelen worden genomen, zo zegt de VN, dreigen deze woongebieden het beeld van de XXIe eeuw te gaan bepalen.
In het Argentinië van nu is de woningnood zorgwekkend, en één van de gevolgen is de groei van de sloppenwijken. Alleen al in het gebied tussen de hoofdstad Buenos Aires ( "Capital Federal" ) en het stedelijk gebied daaromheen ( "Gran Buenos Aires") wonen meer dan 2 miljoen mensen in sloppenwijken.
De sloppenwijken ( "Villas Miserias" ) zijn ontstaan in de jaren 30 van de vorige eeuw; op zoek naar werk trokken vele bewoners van het platteland en uit de buurlanden richting Buenos Aires. Maar ook sindsdien heeft de stad veel immigratiegolven gekend. De sloppenwijken worden gekenmerkt door afwezigheid van saniatire voorzieningen zoals riolering en drinkwater, en overbevolking.
In de oude sloppenwijken wonen grote gezinnen in kleine ruimten. Jongeren, bejaarden en mindervaliden worden het ergst getroffen in deze wijken waar criminaliteit, misbruik, drugs en ziekten vele slachtoffers maken. Door onvoldoende middelen én door gebrek aan vooruitzichten komen honderdduizenden jongeren niet toe aan voldoende scholing. Vele organisaties proberen hulp te geven, maar er is weinig uitzicht op een structurele verbetering.
In de nieuwe sloppenwijken is de situatie nog nijpender. Niet alleen zijn de woonomstandigheden hier nog veel slechter dan in de oude sloppenwijken, maar ook worden de bewoners, die vaak van ver komen, doelwit gemaakt van misdadige of politieke belangen.
Lalo Diaz

No hay comentarios.: